Tehnograd

Zbog komunalnog Živinice, Tuzla bi nakon 12 godina ponovo mogla imati redukciju vode?

Grad Tuzla bi nakon 12 godina bez redukcija vode ponovo mogao biti u problemu. 

Naime, općina Živinice skoro godinu dana nije izdala saglasnosti i potrebne dozvole prema JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla odakle su uputili zahtjev za dobijanjem određenih građevinskih dozvola koje su preduslov za realizaciju projekta vrijednog oko 30 miliona KM nakon kojeg bi se Tuzla obezbijedila urednim vodosnabdijevanjem do 2030 godine.

Naime, u pitanju je saglasnot koja je potrebna od strane općine Živinice kako bi se krenulo u izgradnju trase dovodnog cjevovoda Stupari – pumpna stanica Spreča, područja općina Kladanj i Živinice.

Također, na čekanju su i dozvole u vezi sa obnovom četiri bunara na području Sprečkog polja. Kako sazanejmo posljednji dopis od strane JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla prema općini Živinice je bio početkom ove godine.

Nakon toga je od strane općine Živinice tražena dopuna dokumentacije i od tada stvari ne mrdaju. Osim administrativnih opstrukcija, podsjetimo kako tuzlanskom vodovodu, JKP preduzeće ”Komunalno” Živinice duguje 16 miliona KM.

U pitanju je 8 miliona KM dugovanja nastalih poslovanjem sa JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla plus 8 miliona KM u kamatama pa je račun u JKP preduzeću ”Komunalno” Živinice od sredine prošle godine bio blokiran. Zbog otvorenog stečaja i višemilionskih dugova osnovano je novo komunalno preduzeće zaduženo za vodovod i kanalizaciju na području općine Živinice.

Osim tuzlanskom vodovodu JKP preduzeće ”Komunalno” Živinice dugovali su i Poreznoj upravi potom za kupovinu mašina i opreme, kao i milion i po KM radnicima za neisplaćene plaće. Tako su u Živinicama ovaj problem odlučili riješiti na način da osnuju novo preduzeće koje se zove Vodovod i kanalizacija Živinice.

JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla obratio se i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona da se utvrdi javni interes u vezi sa izgradnjom trase dovodnog cjevovoda Stupari PS “Spreča”.

Tim povodom u Živinicama je 6. decembra sazvana tematska sjednica na kojoj se razmatrao zahtjev Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK. Nakon sjednice zaključak Općinskog vijeća u Živinicama bio je da Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona upriliči na nastavku sjednice elektronsku prezentaciju trase vodovoda Stupari – Crpna stanica Živinice kroz ovu općinu.

Zatim, da do nastavka sjednice JKP “Vodovod i kanalizacija” potpiše ugovor o isporuci vode i to 100 sekundnih litara sa cijenama iz 2018. godine uz napomenu kako će se buduće korekcije cijena vršiti uz obavještavanje i saglasnost Općinskog vijeća Živinice.

U trećem zaključku je navedeno da se nadležna inspekcija Općine Živinice kod preduzeća koje upravlja vodovodom Toplice i Stupari utvrdi da li postoje odgovarajuće dozvole kod instaliranja istih. Prema samoupravnom sporazumu koji datira iz 1977. godine općini Živinice pripada 45 sekundnih litara vode ali se uvijek isporučivalo više od toga između 65 i 70 litara kažu nam u JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla.

“Jedino se u doba suše kakvu smo imali u novembru vršene redukcije spram stanja na izvorištima iz razloga što vode u vodozahvatima nije bilo. Sada kada je stanje na vodostajima došlo u kritičnu tačku počela se loptica prebacivati na Grad Tuzlu i JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla, a niko ne spominje 16 miliona KM duga i kako se to namjerava vratiti, to je dug koji je evidentan, postoji presuda.

Bez obzira na sve mi ćemo njima ponuditi novi ugovor za narednu godinu. Također očekujemo da ćemo u narednom periodu dobiti sve potrebne dozvole kako bi mogli krenuti u realizaciju projekta. U pitanju je jedan od najvećih projekata u BiH vrijedan preko 30 miliona KM koji će obezbijediti dugoročno vodosnabdijevanje Tuzle do 2030. godine.

Sve je sad na općini Živinice, ja vjerujem da će biti razumni i da će donositi odluke u interesu građana” kazao je Aid Berbić, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla. U dopisu koji je JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla uputio Općinskom vijeću Živinice, nakon održane tematske sjednice navodi se kako je u pitanju klasična ucjena unaprijed smišljena u smislu da ako nam ne date vode koliko hoćemo i po cijeni koju mi hoćemo zaustavit ćemo vam sve projekte koje radite.

U JKP “Vodovod i kanalizacija” podsjećaju javnost da Živinice nisu posljednjih 40-50 godina napravile nikakva značajnija ulaganja kada je u pitnaju vodosnabdijevanje dok je od strane JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla i Grada Tuzla uloženo preko 25 miliona KM, te da nikada nije postojao nikakav problem u vezi sa isporukom vode Živinicama bez obzira na propisanu količinu, a uvijek se isporučivalo najmanje dvije trećine više.

Gradsko vijeće Tuzle će biti upoznato s navedenom problematikom o čemu će donijeti stav o ovom slučaju. (Tuzlanski.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

1 Komentar
  1. Sanel Smajlovic piše

    Pa izbusite bunare na svojoj opstini pa necete imati problema hahahahh
    Isteci ce ova koncesija sad akobogda u 2019 pa cete vi drugacije uzeli ste nasu vodu i sad mi vama duzni…..

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više