Zbog loše politike i sistema, sve veći broj mladih odlazi!

Trend iseljavanja stanovništva, a naročito mladih ljudi iz BiH je sve izraženiji. Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije, u protekle dvije godine iz naše zemlje je iselilo više od 80.000 ljudi.

Živimo u vremenu kada je gotovo nemoguće zaposliti se u svojoj domovini, sve je više onih koji radni spas traže u Njemačkoj i drugim zemljama s visokim standardom i boljim mogućnostima za proalazak posla. Svakodnevno mladi odlaze, koji su radni angažman pronašli u Njemačkoj.

U Ambasadi Njemačke se čeka više od tri mjeseca za slobodan termin. Vrlo je teško doći do slobodnog termina kako bi mnogi završili administrativne barijere za odlazak. Nadležne institucije i vlas ne brine brigu. Fokusirani su na vlasstie interese, dok omladine nestaje.

Još uvijek niko ne smije iznijeti tačne podatke o broju onih koji su napustili državu. U školama sve je manje djece jer odlaze kompletne porodice.

Za rad na Zapadu najviše mjesta ima za medicinsko osoblje, te je posljednjih godina najveći pritisak za prijem u srednje škole tog usmjerenja, kako bi se što prije otputovalo iz BiH.Traženje posla u zemlji koja zatvara već izgrađene fabrike loša je, ali jasna poruka mladima-“Idite iz BiH”.

Naša politika se zasniva na marginalnim temama, dok one od životnog značaja, poput ekonomije i zapošljavanja rijetko dolaze na red zbog čega sve više mladih odlazi iz svoje domovine!

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više