Zbog loše politike i sistema, sve veći broj mladih odlazi!

Trend iseljavanja stanovništva, a naročito mladih ljudi iz BiH je sve izraženiji. Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije, u protekle dvije godine iz naše zemlje je iselilo više od 80.000 ljudi.

Živimo u vremenu kada je gotovo nemoguće zaposliti se u svojoj domovini, sve je više onih koji radni spas traže u Njemačkoj i drugim zemljama s visokim standardom i boljim mogućnostima za proalazak posla. Svakodnevno mladi odlaze, koji su radni angažman pronašli u Njemačkoj.

U Ambasadi Njemačke se čeka više od tri mjeseca za slobodan termin. Vrlo je teško doći do slobodnog termina kako bi mnogi završili administrativne barijere za odlazak. Nadležne institucije i vlas ne brine brigu. Fokusirani su na vlasstie interese, dok omladine nestaje.

Još uvijek niko ne smije iznijeti tačne podatke o broju onih koji su napustili državu. U školama sve je manje djece jer odlaze kompletne porodice.

Za rad na Zapadu najviše mjesta ima za medicinsko osoblje, te je posljednjih godina najveći pritisak za prijem u srednje škole tog usmjerenja, kako bi se što prije otputovalo iz BiH.Traženje posla u zemlji koja zatvara već izgrađene fabrike loša je, ali jasna poruka mladima-“Idite iz BiH”.

Naša politika se zasniva na marginalnim temama, dok one od životnog značaja, poput ekonomije i zapošljavanja rijetko dolaze na red zbog čega sve više mladih odlazi iz svoje domovine!

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više