Zemlje regije i EU po indeksu korupcije: BiH ponovo loše rangirana

Srbija je na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije pala za pet mjesta na listi – na 101. poziciju, a od zemalja regije lošija je samo Bosna i Hercegovina, dok Albanija dijeli 101. poziciju sa Srbijom, priopćila je u utorak nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS).

 

U prethodne dvije godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije 38 i nalazila se na 94. odnosno 96. mjestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparency International.

Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u posljednjih 11 godina, otkako se primjenjuje ista metodologija ocjenjivanja, navodi TS, prenosi Hina.

Taj pad, poslije desetogodišnje stagnacije, ocjenjuje TS, očekivan je u situaciji otvorenog kršenja brojnih protukorupcijskih preventivnih zakona.

Indeks Srbije za sedam poena manji je od svjetskog prosjeka, a od zemalja regije lošija je samo Bosna i Hercegovina, s indeksom 34, dok Albanija dijeli 101. poziciju sa Srbijom, navedeno je u priopćenju.

Istodobno, prištinski mediji navode da je Kosovo djelomice napredovalo u borbi protiv korupcije, ali je i dalje ne drži pod kontrolom, uz ocjenu da bi  “odgovornije vođenje dijaloga sa Srbijom omogućilo provođenje ključnih reformi”.

Kosovo je dobilo 41 bod i zauzelo 84. poziciju na globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije, objavila je prištinska Koha.

Prema najnovijem izvještaju Transparency Internationala, Mađarska se smatra državom s najvećom korupcijom u javnom sektoru u cijeloj Evropskoj uniji.

Sa ocjenama u rasponu od 42 do 46 od 100, Mađarska, Bugarska i Rumunija su daleko iza skandinavske trojke EU, a Danska je proglašena najboljom u klasi (90), dok je slijede Finska (87) i Švedska (83), po Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2022.

Danska i Finska su također na vrhu svjetske ljestvice, potonja se izjednačila s Novim Zelandom (87), zahvaljujući svojim “snažnim demokratskim institucijama i poštovanjem ljudskih prava”, dok su Sirija i Južni Sudan (13) i Somalija (12) na dnu liste, izvještava Politico.

Luksemburg, Velika Britanija i Austrija su zabilježile značajan pad rezultata od 2017. godine, dok je Irska jedina zemlja članica EU čiji se rezultat poboljšao. Moldavija, koja je prošlog juna dobila status kandidata za članstvo u EU, također je poboljšala svoj rezultat.

Sa ocjenom 28, Rusija ima jedan od najnižih rezultata u istočnoj Evropi, a njena invazija na Ukrajinu u februaru prošle godine je “snažan podsjetnik na prijetnju koju korupcija i odsustvo odgovornosti vlade predstavljaju za globalni mir i sigurnost,” navodi se u saopćenju za javnost objavljenom uz izvještaj.

Rezultat Ukrajine je tek nešto viši (33), ali zemlja “poduzima važne reforme i stalno se poboljšava” od početka rata.

Ali sukob nije okončao korupciju u zemlji, kao što je pokazao nedavni skandal koji je primorao zamjenika ukrajinskog ministra odbrane da podnese ostavku – pokazujući da “antikorupcijski mehanizmi zemlje do sada pozivaju javne službenike na odgovornost”, navodi se u izvještaju.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Katar su na historijskom minimumu u ovogodišnjem izdanju – iako za Dohu izvještaj ne povlači direktnu vezu s takozvanim korupcijskim skandalom u Qatargateu koji je potresao Brisel.

 

RTV Slon/Fena

The post Zemlje regije i EU po indeksu korupcije: BiH ponovo loše rangirana appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više