Zimska rehabilitacija za djecu i mlade oboljele i izliječene od malignih oboljenja sa područja Tuzlanskog kantona

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona „PIPOL“, od 19. do 21.januara 2018.godine,  u sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići realizovalo je projekat zimske rehabilitacije za djecu i mlade oboljele i izliječene od malignih oboljenja sa područja Tuzlanskog kantona, u kojem je uzelo učešće oko osamdeset korisnika Udruženja. Cilj projekta „U zdravom tijelu zdrav duh“ bio je da se doprinese zaštiti, očuvanju i unapređenju zdravlja djece i mladih boravkom u čistoj i ekološkoj sredini, sa jedne strane, a implementacijom zabavnih, okupacionih, sportskih i rekreativnih aktivnosti da se oporavi dječiji duh, doprinese razvoju  pozitivne i pokretačke energije za nove životne izazove, obaveze i borbe koje su pred njima.

Tokom trodneve rehabilitacije djeca i mladi oboljeli i izliječeni od raka sa područja Tuzlanskog kantona, u pratnji svojih roditelja, uživali su u brojnim slobodnim aktivnostima: sankanju, skijanju, grudvanju i drugim zimskim radostima, obilasku ZOO vrta, terapijskom jahanju konja, vježbanju u savremeno opremljenoj teretani, kupanju u zatvorenim bazenima, boravku u Spa centru… Pored slobodnih, mališani i mladi iz Udruženja „PIPOL“ učestvovali su i u organizovanim aktivnostima i radionicama u kojima su pokazali zavidne lične sposobnosti, kreativnost i snalažljivost kao i timsko zalaganje zbog čega su nagrađeni posebnim priznanjima a sreću su okušali i u tomboli.

S obzirom da se bliži obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka, organizovana je i kreativna radionica za mame i djecu na kojoj su se izrađivale zlatne vrpce, koje predstavljaju međunarodno priznati simbol borbe protiv raka u dječijem dobu.

Pokrovitelj projekta bili su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva a projekt se realizovao u okviru programa i projekata koji se finansiraju iz sredstava dijela prihoda  ostvarenih u budžetu Federacije    BiH po osnovu naknada za privređivanje igara na sreću.

Udruženje „PIPOL“ – Amra Saračević – predsjednica Udruženja

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više