Živiničani Hazim i Mehmedalija pretražuju kontejnere da zarade koru hljeba

sakupljac
Cerić najčešće skuplja kartonski papir. Foto/Avaz

Hazim Cerić, 41-godišnji demobilisani borac iz Živinica, i njegov sugrađanin Mehmedalija Ahmetović (24) dvojica su od desetak ljudi koji preživljavaju sakupljajući sekundarne sirovine u svom gradu.

Radno vrijeme

Hazim je nezaposlen, izdržava sedmeročlanu porodicu. Nekad je, kaže, nadničio, a sad ima svoje radno vrijeme. Ujutro i poslije podne po dva-tri sata gura kolica živiničkim ulicama i tako već skoro četiri godine.

– Ustanem ujutro i krenem sakupljati kartonski papir, flaše, najlon, konzerve. Najčešće sakupljam karton jer je do njega najlakše doći. U kolica stane oko 10 kilograma papira. I tako svaki dan – upoznaje nas sa svojim radom.Kaže, papir nije na vrijednosti kao željezo, kojeg skoro i nema.sakupljac1

Ahmetović prikuplja flaše po kontejnerima

– U zimskom periodu željezo je teško naći. Papira uvijek ima, ali nije na vrijednosti. Kad nakupim kolica, vozim kući u Ciljuge, tri-četiri kilometra od grada. Da bih sakupio tonu papira, treba mi 15 dana, a za tu količinu dobijem 50 do 60 maraka. Za mjesec, otprilike, zaradim 120 maraka. Malo je to, ali moram od nečeg živjeti. Imam svoje stalne trgovce koji mi ostavljaju kartonske kutije ispred radnje i ja to pokupim – kazao je Cerić.

Istu sudbinu dijeli i Mehmedalija Ahmetović koji radi od svoje 13 godine. Siroče, bez oca i majke, snalazi se roveći po kontejnerima.

Dva dana

– Najčešće skupljam flaše po kontejnerima. Trebaju mi dva dana da skupim jednu balu koju prodam za pet maraka, što znači da zaradim 75 KM mjesečno. Tona flaša košta 350 maraka, a da bih toliko skupio, treba mi skoro godina – kazao je Ahmetović.

Radi i bolestan

Hazim živi s majkom, sestrom, suprugom i šestogodišnjim djetetom koje u septembru ove godine treba krenuti u prvi razred. Ova porodica preživljava od 120 KM koje Hazim zaradi sakupljajući sirovine, od dejčijeg doplatka i minimalne majčine penzije.

– Zato moram svaki dan raditi, bio bolestan ili zdrav. Volio bih kad bi nam Općina pomogla materijalno – kazao je Cerić.

Autor:S.Mumić / Dnevni avaz

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
2 Komentara
  1. Amir piše

    Ima li neki kontakt broj?

  2. lENI piše

    Jarane evo imam ja , pa ako si u mogucnosti pomozi i ti ja sam vec pomogao 0603092136

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više