Živiničanin Dino Sejdinović: Moguće je i do Oksforda

Doktor Dino Sejdinović jedan je od onih studenata koji je svojevremeno iz regiona bivše Jugoslavije svoje školovanje, postdiplomske i doktorske studije uspeo da nastavi na univerzitetima u Velikoj Britaniji, a između ostalog i na Univerzuietu Bristol. Tokom svoje karijere već je zaslužio i mesto profesora u jednoj od najprestižnijih škola na svetu – Oksfordskom univerzitetu. Dino je gostovao na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu kao predavač, a tom prilikom je sa nama podelio svoja iskustva kako do stipendija i školovanja van granica Srbije.

Kako je Dino objasnio, postoji veliki broj mogućnosti za odlazak na studije u inostranstvo i veliki broj stipendija koje su otvorene za učenike iz našeg regiona, ali je važno znati da u “takmičenju” za njih učestvuje veliki broj mladih ljudi.

“Te stipendije su često veoma kompetitivne, jer prema mom iskustvu iz Velike Britanije, studenti iz našeg regiona, s obzirom da su to sve studenti van Evropske unije, moraju da se takmiče sa svim ostalim studentima tog statusa. To je veliki broj ljudi, ali i dalje je to moguće”, kazao je Dino za O radio.

Kako nam je ispričao, on je stipendiju za postdiplomske studije dobio od industrije u Velikoj Britaniji, tamo je završio studije i nakon toga odlučio da nastavi akademsku karijeru u toj zemlji. Sada je predavač na Oksfordu i iz svog iskustva je poručio mladima koji žele da se školuju u inostranstvu da je veoma važno staviti akcenat uspehe već tokom osnovnih studija i unapred se na takmičenjima i kroz naučne radove pripremati za apliciranje za stipendije.

“Prilikom apliciranja treba potencirati rezultate sa takmičenja, posebno sa onih međunarodnih. Ne treba aplicirati samo na jedno mesto i fokusirati se samo na jednu mogućnost. Najbolje je aplicirati na što veći broj stipendija”, kazao je Dino.

Tokom posete FTN-u on je održao nekoliko prdavanja studentima iz Novog Sada, a prema njegovim rečima na ovom fakultetu nešto se pozitivno i veliko dešava među mladima.

“Održao sam sažeto predavanje o svom predmetu koji predajem na Oksfordu iz statističkog mašinskog učenja, koji je trenutno dosta popularan, i imam izuzetno pozitivne utiske. Čini mi se da FTN ima nešto što je prilično netipično i jedinstveno za region. Imaju veliki broj evropskih projekata i kritičnu masu mladih ljudi koji su izuzetno aktivni u njihovom polju istraživanja. Tu se krije veliki potencijal da Novi Sad postane obrazovni i vrlo značajan istraživački centar u regionu”, poručio je Dino.

Hteli smo da sazanamo i kako je to biti predavač na Oksfordu, jednoj od najpoznatijih, ali i najskupljih škola na svetu.

“Oksford je jedno interesantno mesto sa mnogo različitih tradicija koje su veoma poštovane. Pored toga ima i jedan prilično netipičan sistem školovanja koji se razlikuje od ostalih univerziteta u Britaniji. Tamo studiraju jako dobri studenti, a predmeti su veoma zahtevni”, kazao nam je Dino.

(oradio.rs)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više