Živinice domaćin osmog Festivala rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH

Osmi Festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola Bosne i Hercegovine koji će se održati 07. maja u Živinicama, u organizaciji JU Mješovita srednja škola Živinice, po prvi puta imat će međunarodni karakter. Očekuje učešće učenika iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Turske i Holandije.

Ovo je osmi put nakon Brčkog, Gračanice, Tešnja, Doboja, Goražda, Livna i Gradačca da se takmiče i druže učesnici i nastavnici iz cijele BiH.

Glavni cilj Festivala je da se srednjoškolci upoznaju sa gradovima i općinama Bosne i Hercegovine, te da se podstakne njihovo druženje i takmičarski duh. Riječ je o najmasovnijem okupljanju srednjoškolaca, koje za cilj ima afirmaciju srednjih tehničkih i stručnih škola, predstavljanje zanimanja, razmjenu mišljenja i iskustava o stručnom i tehničkom obrazovanju mladih.

Organizacija ovog događaja zahtjeva veliku pripremu, s tim u vezi, načelnik Općine Živinice Asim Aljić održao je sastanak organizacionog odbora Festivala, na kojem su bili prisutni predstavnici svih institucija koje su uključene u organizaciju Festivala. Organizator ovog događaja je JU MSŠ Živinice, dok će JU Gimnazija Živinice ustupiti svoje prostorije.

S obzirom da festivale podržavaju i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta FBiH i Ministarstvo prosvjete i kulture RS znak je da su ove manifestacije za dobrobit cijele društvene zajednice.

Ove godine takmičenje će se održati za 26 stručnih zvanja i za 26 zanimanja.
Spisak stručnih zvanja i zanimanja u kojima će se održati takmičenje na VIII Festivalu rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH u Živinicama 07.05.2016. godine možete pogledati OVDJE.

“Festival organizujemo sa ciljem da propagiramo stručna zvanja i zanimanja, odnosno ona zanimanja bez kojih nema života. Radi se o manifestaciji gdje se učenici takmiče iz 52 različita stručna zvanja i zanimanja u kojem učestvuje oko 1500 zvaničnih učesnika. Ako uzmemo tu još 300 do 400 mentora, pa oko 100 direktora škola, u Živinicama je 07. maja za očekivati oko 2000 ljudi. Ciljevi festivala su prvenstveno druženje. Razmjena iskustava i sticanje prijatelja, međutim to se mora manifestovati kroz neki oblik takmičenja. Zadatke za stručna zvanja smo već dali jer mi festival hoćemo da otvorimo učenicima, nastavnicima i građanima. Ovo je jedinstvena prilika da građani dođu na festival, da vide ono što su učenici napravili u toku jedne školske godine.”, rekao je Hasan Brkić – predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika srednjih tehničkih i stručnih škola Fedracije BiH.

“Mi smo rado prihvatili organizaciju ove velike manifestacija i imajući u vidu da će biti blizu 1500 učenika i još oko 500 profesora zaista zahtjeva da budemo svi na nogama. Posebno koristim priliku da našim građanima uputim jedan zahtjev da u tom periodu 6. i 7. maja pokažu gostoprimstvo. Učinićemo sve da grad bude što bolje uređen kako bi goste koji će doći sa strane dobro dočekali, te da ostavimo utisak dobrog domaćina, što smo do sada zaista i bili u sličnim manifestacijama. Ovo je veliki događaj za našu općinu, organizaciju je dobila MSŠ Živinice koja je proglašena i najboljom školom na Tuzlanskom kantonu kada je u pitanju organizovanje nastave, smatram da mi imamo dovoljno kapaciteta da organizujemo ovaj događaj.”, rekao je načelnik Asim Aljić.

“Festival rada je ujedno i afirmacija tehničkih i stručnih zanimanja. Moram da kažem da imamo takmičenje 26 tehničkih škola i 26 stručnih škola. Ono što je jako važno da će se učenici tehničkih i stručnih škola takmičiti u izradi praktičnog rada koji ima za cilj kako i na koji način afirmisati odeđenu vrstu struka. U svim takmičenjima već imamo prijavljeno više od 70 škola što će dati neki novi kvalitet kada je u pitanju masovnost i učešće samih učenika.”, kazao je ovom prilikom Ramiz Glavić, direktor MSŠ Živinice.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više