Živinice: Firma „BH FISH“ širi kapacitete i zapošljava 100 novih radnika

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković zajedno sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Najilom Jusićem posjetio je firmu „BH FISH“ d.o.o Živinice čija je djelatnost filetiranje i prerada inćuna, a koja zapošljava samo žene.

Firma „BH FISH“ d.o.o. Živinice osnovana je 2018. godine s ciljem izvoza filetiranih i prerađenih inćuna, a prije samog otvaranja obavljena su potrebna testiranja koja su rezultirala uspješnim početkom rada fabrike koja danas broji 120 uposlenica.

Naime, nakon dvije godine uspješnog poslovanja na području Grada Živinice pored 120 zaposlenih koje čine žene, potreba za rastom i napredovanjem fabrike stvorila je podobno tlo za zapošljavanjem još najmanje 100 uposlenica.

Dakle, zbog proširenja kapaciteta do kraja 2020. godine u ovoj firmi biće zaposleno još 100 novih radnica. Tokom posjete gradonačelnik Kamenjaković konkretnije se upoznao sa radom ove privredne djelatnosti, njihovom proizvodnjom, brojem uposlenika te sa budućim planovima i namjerama razvoja.

U razgovoru sa rukovodstvom fabrike istakli su kako se u fabrici ne može proizvesti onoliko koliko se može izvoziti i prodati, a izvoz proizvoda isporučuje se velikim trgovačkim lancima u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji te ostalim zemljama Zapadne Evrope.

Uposlenice fabrike „BH FISH“ ističu zadovoljstvo kada su u pitanju uslovi i način rada same fabrike, te zadovoljstvo zbog pogodnosti koje im ona pruža poput redovne isplate, godišnjeg odmora, bolovanja, te korektnog radnog vremena.

Prema riječima vlasnika i direktora fabrike „BH FISH“ jedan od uslova otvaranja poslovnog ambijenta na području Grada Živinice jeste pozitivan utisak koji su na njega ostavili naši građani, te efektivna i kvalitetna radna snaga.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković istakao je posebno zadovoljstvo zbog poslovanja ove fabrike na području Grada Živinice, zbog mogućnosti zapošljavanja žena te na taj način postajemo primjer zalaganja za ravnopravnost i položaj žena u društvu.

„Prije dvije godine smo uspjeli sa direktorom fabrike „BH FISH“ stupiti u kontakt i pomoći mu da otvori ovu firmu u Gradu Živinice. Posebno me raduje činjenica da trenutno u ovoj firmi radi 120 žena, a uspjeli smo dobiti i novu informaciju da će se do kraja ove godine zaposliti najmanje još 100 žena. Imamo mogućnost da obezbijedimo još radnih mjesta za naše sugrađanke i drago mi je da imamo i ovakvu vrstu proizvodnje u Gradu Živinice koja ima perspektivu uspjeha i u budućnosti. Finalni proizvodi su najvažniji i povećanjem finalnog proizvoda, povećava se i vrijednost rada na veći nivo, a samim tim i veća plata našim sugrađankama koje rade u ovoj firmi.“, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

„Pozitivan utisak koji su na mene ostavili ljudi iz Živinica dok su radili u tvornicama u Hrvatskoj uticali su na to da otvorimo ovdje firmu. Ovi poslovi su specifični gdje je potrebna efektivna i kvalitetna radna snaga, koja je nama falila, a na ovom području ima dosta ženske radne snage koja je nezaposlena. Vidio sam da su žene zaista vrijedne i prezadovoljan sam poslovanjem ovdje. Cilj nam je ostati i imati sigurniju budućnost na ovim prostorima, a ne da se zadržimo samo godinu dana ili dvije i onda da odemo. Planirali smo i preseliti poslove koje imamo u Albaniji i drugim tvornicama ovdje, ali idemo korak po korak. Zadovoljni smo i Gradom Živinice, i gradonačelnikom, dozvolama za rad i papirima, ali i radnom snagom. Trenutno imamo zaposlenih oko 120, ali moramo zbog naše proizvodnje uposliti još najmanje 100 žena do kraja ove godine, jer da bi prebacili poslovanje iz Albanije ovdje, treba nam i veći broj uposlenih. Posao koji trenutno radimo i koliko izvozimo tek je 10% od svega što radimo, i godišnje izvozimo oko 150 hiljada kilograma inćuna, a povećanjem broja uposlenika, povećat će se i proizvodnja.“, rekao je direktor fabrika „BH FISH“ Jon Olasagasti Goya.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više