Živinice po prvi put ima svoju poštansku marku

S ciljem afirmacije kulturno – historijskog nasljeđa i zaštite nacionalnih spomenika kulture Općine Živinice, na prijedlog Općine Živinice, BH Pošta odobrila je izdavanje prve redovne poštanske marke sa motivom “Kulturno historijsko nasljeđe – Stećak”. Nakon dugog niza sastanaka, pripremanja i predlaganja “BH pošti” tema za poštansku marku, Općina Živinice po prvi put ima svoju PTT marku.

Za likovno rješenje motiva, poslužio je Stećak “VRPOLJE” koji se najviše ističe svojim ornamentima, a nalazi se u holu JU Osnovne škole “Đurđevik” u Đurđeviku.

Navedena tema i motiv objavljeni su na poštanskoj marci i biltenu, a koji će se kao takav pojaviti i u druge promotivno propagandne svrhe kao npr. Filatelističke izložbe, filatelistički časopisi i katalozi u zemlji i inostranstvu, plakati sa filatelističkim izdanjima, a u cilju afirmacije kulturno historijskog naslijeđa BiH putem filatelističkih izdanja s kojima se naša zemlja predstavlja u zemlji i inostranstvu.

Brojni stećci na području Općine Živinice sa sigurnošću svjedoče o naseljenosti ovog prostora. Stećak označava srednjovjekovne nadgrebne spomenike, koji predstavljaju najzanimljiviju i najznačajniju pojavu u umjetnosti stare Bosne.
Iz tog razloga, “Stećak” je odabran za temu ove poštanske marke.

Bh pošta pustila je u opticaj prigodnu poštansku marku Općine Živinice 24. novembra 2016. godine, a njena cijena je 1,00 KM.

Prva poštanska marka Općine Živinice sa motivom Stećak “VRPOLJE” ovih dana kreće na svoj put oko svijeta.

 

MARKA PTT

PTT MARKA

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više