Živinice ponovo jedan od najzagađenijih gradova

Na osnovu podataka stanice za monitoring zraka u TK u večernjim satima je opasna situacija sa zagađenjem zraka u Živinicama gdje je izmjereni Indeks kvalitete zraka čak 173, čak više nego u Sarajevu, odnosno vrlo nezdrav.
Upozorenje za Živinice je da osobe s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

U Sarajevu Indeks kvaliteta zraka večeras u 18.00 sati je iznosio 171 što može izazvati pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Upozoravaju se oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na području te općine da bi trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

– Upozoravaju se pravna i fizička lica da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima. U slučaju sumnje na takva nedozvoljena postupanja prijave uputiti na Eko-telefon br. 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br. 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona,

– Upozorava se stanovništvo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka,

– Apeluje se na vozače da racionalno i odgovorno koriste privatne automobile,

– Pojačava se inspekcijski nadzor nad gradilištima,

– Upozoravaju se rizične grupe stanovništva da smanje kretanje na otvorenom.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više