Živinice: Realizirana sanitetska obuka OS BiH i Nacionalne garde Marylenda – SAD (FOTO)

Zajednička sanitetska obuka jedinica 5. pbr OS BiH i pripadnika Nacionalne garde Marylenda – SAD-a

Na lokaciji kasarne i aerodroma ˮDubraveˮ, Živinice, od 12. do 17.02.2017. godine realizirana je zajednička vojna obuka jedinica 5. pješadijske brigade i pripadnika Vojske SAD – Nacionalne garde Marylanda.

Cilj zajedničke vojne obuke bio je da se vojnici i starješine 5. pbr OS BiH kroz vježbe kondiciraju u izvršavanju osnovnih mjera i radnji neophodnih za uspješno pružanje prve pomoći i zbrinjavanju povrijeđenih, kao i razmjena iskustva sа predstavnicima drugih vojski.
Kao kruna završetka obuke provedena je i mini-vježba iz pružanja prve pomoći koju je, osim ključnog personala, komande 5. pbr OS BiH propratio i vojni ataše SAD-a brigadir Mark Karas, s kojim je u svojstvu domaćina bio komandant 5. pbr OS BiH brigadni general Kenan Dautović.


Ovaj vid zajedničke vojne obuke koristit će pripadnicima jedinica 5. pbr OS BiH tokom angažiranja u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, kao i drugim aktivnostima u skladu sa zakonskim procedurama, a sve u cilju dostizanja interoperabilnosti, u skladu s NATO doktrinom kojoj OS BiH teže.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više