Živinice: Realizirana sanitetska obuka OS BiH i Nacionalne garde Marylenda – SAD (FOTO)

Zajednička sanitetska obuka jedinica 5. pbr OS BiH i pripadnika Nacionalne garde Marylenda – SAD-a

Na lokaciji kasarne i aerodroma ˮDubraveˮ, Živinice, od 12. do 17.02.2017. godine realizirana je zajednička vojna obuka jedinica 5. pješadijske brigade i pripadnika Vojske SAD – Nacionalne garde Marylanda.

Cilj zajedničke vojne obuke bio je da se vojnici i starješine 5. pbr OS BiH kroz vježbe kondiciraju u izvršavanju osnovnih mjera i radnji neophodnih za uspješno pružanje prve pomoći i zbrinjavanju povrijeđenih, kao i razmjena iskustva sа predstavnicima drugih vojski.
Kao kruna završetka obuke provedena je i mini-vježba iz pružanja prve pomoći koju je, osim ključnog personala, komande 5. pbr OS BiH propratio i vojni ataše SAD-a brigadir Mark Karas, s kojim je u svojstvu domaćina bio komandant 5. pbr OS BiH brigadni general Kenan Dautović.


Ovaj vid zajedničke vojne obuke koristit će pripadnicima jedinica 5. pbr OS BiH tokom angažiranja u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, kao i drugim aktivnostima u skladu sa zakonskim procedurama, a sve u cilju dostizanja interoperabilnosti, u skladu s NATO doktrinom kojoj OS BiH teže.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više