ŽIVINICE: Smjene nepodobnih, a uspješnih direktora javnih preduzeća i ustanova

Ovih dana prava uzbuna vlada među zaposlenima javnih preduzeća koje su se našle na udaru smjena direktora i članova upravnih odora. Naime, Opštinsko vijeće Živinice je na sjednici od 23.marta razmatralo izvještaje o radu i poslovanju javnih preduzeća i ustanova. Kako naš izvor saznaje usvojeni su izvještaji o radu javnih preduzeća koja posluju negativno, dok nisu usvojeni izvještaji javnih preduzeća i ustanova koje su poslovale pozitivno? Zaposleni tih ustanova traže da se izvještaji ravnomjerno tretiranju, bez obzira na stranačku pripadnost direkotra.

Ništa neobično kada je riječ o novoj koalicionoj većini u Opštinskom vijeću Živinice. Preko izvještaja uspješnih javnih preduzeća/ustanova prešlo se za jednu minutu, dok su oni gubitaški hvaljeni i usvojeni.Smjene nekih članova upravnih odbora signal je da će uskoro doći i do smjene nepodobnih direktora, tj.onih koji se nisu našli u koalicionoj većini. Nije važno što su direktori pet javnih ustanova/preduzeća primljeni na osnovu konkursa i što još imaju većinu mandata od četiri godine, sve će to pasti u vodu podizanjem ruku opštinske većine u OV.

Nije bitno što je dosadašnja slična praksa pokazala kako takve smjene mnogo koštaju. Direktori nekih javnih ustanova koji su smjenjeni prije isteka mandata tužili su svoje ustanove, pa je nakon sudskih presuda odlučeno da im se isplati svaka marka do isteka preostalog dijela mandata. Mada to mnogo košta, pošto nije iz vlastitog džepa već Budžeta opštine Živinice, smjene nepodobnih  a uspješnih direktora dogodila se danas.

Naravno, ovakva praksa je loša poruka, posebno mladima, kojima je ovo signal da ne trebaju tražiti rješenje svoje egzistencije u svojoj domovini, jer i ono malo mjesta gdje bi mogli tražiti posao nije sigurno za opstanak. I ne samo diretkorska mjesta, već i druga radna mjesta su upitna za one koji nisu na liniji vladajuće koalicije.

Teško se oteti utisku kada na visokom političkom nivou slušamo i gledamo prepirke preko međunacionalnih korpusa, o 9.januara, reviziji tiužbe, trećem entitetu…a ako imalo pogledamo oko sebe, ustvari i unutar jednog korpusa postoje prepucavanja, netolerancija, mržnja-sve zbog relacije podobnost-nepodobnost-nepotizam ka putu za radno mjesto! Kvalitet rada i poslovni uspjesi nisu nikava garancija za podršku, dok u ovom slučaju, poslovni gubici i aljkavost u radu imaju prolazni ocjenu! Dokle tako?

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više