Živinički virtuozi Okić i Đulović BiH predstavljali na prestižnom takmičenju Svjetski trofej

Učenici osnovne muzičke škole Živinice Ajdin Okić i Ensar Đulović u klasi profesora  harmonike Harisa Muminovića , postigli su historijski uspjeh na takmičenju Svjetski trofej , koji je nedavno održan u Ukrajini.

Od 59.kandidata  iz svih krajeva svijeta Okić je zauzeo 16. a Đulović 18.mjesto.

Ovo je Ajdin Okić mladi virtuoz harmonike, koji u svojoj vlastitoj arhivi ima preko 30 diploma, nekoliko pehara ali i po koji laureat.

Dječak koji svojim umijećem i znanjem,  plijeni pažnju žirija na svakom takmičenju.

Kaže,  da je  postignutim rezultatom  na takmičenju Svjetski trofej , više nego zadovoljan, jer je bio jedan od samo tri takmičara koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu.

Entuzijazam, upornosti i talent na istom takmičenju pokazao je i Ajdinov drug,  Ensar Đulović.

Među bezbroj nagrada koje je do sada osvojio , ističe da je posebno ponosan što je prije svega imao priliku predstavljati BiH i Živinice na svjetskom takmičenju .

Obzirom da je takmičenje održano on line, zbog epidemiološke situacije, Ensar dodaje , da postoji žal samo što nije imao priliku uživo da svira,  te da se pored njega viori zastava BiH.

Konfederacija svjetskih harmonikaša je najstarije i najprestižnija asocijacija svijeta harmonikaša.

Ona broji preko stotinu delegata širom svijeta iz osamdeset zemalja. Svake godine na takmičenju učestvuje veliki broj kandidata širom svijeta.

Osnovna muzička škola u Živinicama postoji više od 20 godina .

Trebalo im je mnogo truda, koncerata, takmičenja da ih prepozna i prihvati svjetska konfederacija harmonikaša, pojašnjava profesor harmonike Haris Muminović, mentora Đulovića i Okića. Naglašava da je  Osnovna muzička škola Živinice,  po prvi puta uzela učešće na svjetskom takmičenju, te je stoga  ponosan na postignuti historijski uspjeh .

Nakon učešća od kantonalnih do svjetski takmičenja, i postizanja izvrsnih rezultata, te skoro pa uvijek ostavljanja protivnika iza sebe , u narednom periodu u planu su da organizuju solističke koncerte u nekoliko gradova na području kantona, saznajemo od Muminovića.

Živinice i BiH treba da budu ponosni na ovakvu djecu ali i na nastavnike koji svojim nesebičnim zalaganjem i trudom prenose znanje na mlađe generacije.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više