Zornić: Vrijeme da se zaustavi cementiranje etnofeudalizacije BiH

Krajnje je vrijeme da se zaustavi svako daljnje cementiranje etnofeudalizacije Bosne i Hercegovine, poručila je na današnjem protestnom skupu ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić.

Naglasila je da su susjedne države Srbija, ali prije svega Hrvatska, uz podršku SAD i desničarske Evrope, instrumentalizirale Ured visokog predstavnika.

– Pritom, neki političari koji su dobili glasove ovih građana na posljednjim oktobarskim izborima su izigrali to povjerenje i dali podršku visokom predstavniku da na secesionistički, nacionalistički, segregacijski, kolonijalni i svaki drugi retrogradni način samovoljno mijenja najviši pravni akt – Ustav i to samo jednog entiteta FBiH. Takvo silovanje pravnog sistema jedne europske države, sa hiljadugodišnjim trajanjem, kroz intervenciju internacionalne zajednice uz pomoć domaćih kvislinga je nedopustivo čak i u najnerazvijenim zemljama trećeg svijeta – kazala je Zornić.

Navodi da je BiH zaista potrebna izmjena Ustava BiH na tragu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Zornić, te da sve što se dešavalo od oktobra prošle godine do sad samo dokazuje da su oni koji su rano počeli da govore da ovo vodi u smjeru produbljivanja diskriminatornih praksi, čak u smjeru apartheida, nažalost bili itekako u pravu.

Poručila je da okupljeni zahtijevaju da zlonamjerni političari i diplomate, predstavnici internacionalne zajednice, odmah prestanu sa miješanjem u društveno-politlički život BiH, namećući standarde koje ne bi u vlastitoj zemlji.

– Od patriotski orijentisanih domaćih političara zahtijevamo bezuvjetno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti, kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji, među kojima je uvrštena i implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava, ali prvenstveno presude Zornić kojom se nalaže usvajanje građanskog ustava i jednaka prava za sve građane na cijeloj teritoriji BiH odnosno princip “jedan čovjek – jedan glas” – kazala je Zornić.

Poručila je zapadnim diplomatama da „ne testiraju strpljenje naroda preko nesposobnog diplomate koji svojim greškama zemlju vodi u nestanak“, kao i da pošalju sposobnog i objektivnog diplomatu da obavlja funkciju visokog predstavnika „umjesto sadašnjeg HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčevića“.

Građani su se okupili nezadovoljni ranijim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i najavom donošenja nove odluke kojom navodno želi izmjestiti formiranje Vlade FBiH iz ruku predsjednika i potpredsjednika.

Protesti su održani u organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca  „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“.

The post Zornić: Vrijeme da se zaustavi cementiranje etnofeudalizacije BiH appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više