Zrak opasan po život: Živinice najzagađeniji grad u cijeloj Europi

Kako je navedeno u podacima Svjetskog centra za mjerenje kvalitete zraka (AQICN), indeks kvaliteta u Živinicama jucer je iznosio 315 i do 414, što je visoko iznad dozvoljenog indeksa 50.

To znači da je zrak opasan i da može ostaviti ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo. Iz Udruženja Eko Akcija stoga upozoravaju da tokom boravka vani građani trebaju izbjegavati bilo kakve napore. Također, istaknuto je kako su najugroženije kategorije stanovništva trudnice, stare osobe, djeca i osobe s respiratornim i srčanim problemima, te da bi one trebale ostati u zatvorenom. Takođe su upozorili građane da smanje kretanje te uputili apel za smanjeno korištenje motornih vozila.

U drugim bh. gradovima situacija je nešto bolja, ali i vrijednosti izmjerene u ovim gradovima ukazuju da je zrak nezdrav. Prema mjerenjima Eko Akcije jutrošnji indeksi kvalitete zraka u bh. gradovima iznose: Sarajevo 167, Tuzla 154, Zenica 156, Prijedor 135, Kakanj 152, Bosanski Brod 135.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više